Fructose Intolerantie
Onderstaand stuk komt van Food-Info.net, wat een initiatief is van de Universiteit van Wageningen. Hierin staat heel duidelijk beschreven welke suikers je beter kunt vermijden.
Ook afkomstig van Food-Info.net zijn de 2 stukken die je kunt vinden in de hoofdstukken Fructose Intolerantie en HFI. Hierin een verdere uitleg betreffende beide vormen.
Fructose–intolerantie en HFI.
Fructose-intolerantie (ook wel fructose malabsorptie genoemd) en HFI (Hereditary Fructose Intolerance) zijn twee verschillende stofwisselingsaandoeningen, waarbij fructose in het dieet voor problemen zorgt.
Suikers en andere koolhydraten die wel of niet gebruikt kunnen worden bij HFI of fructose-intolerantie.
In de volgende tabellen is aangegeven welke suikers en andere koolhydraten wel of niet gebruikt kunnen worden bij menen met HFI en/of een fructose-intolerantie.
Tabel 1. Koolhydraten die fructose bevatten, en/of waarbij fructose vrijkomt in de dunne darm*
Koolhydraat |
Kan gebruikt worden bij |
|
|
HFI |
fructose intolerantie |
fructose |
nee |
nee |
saccharose (suiker, rietsuiker, bietsuiker) |
nee |
nee |
honing |
nee |
nee |
ahornsiroop |
nee |
nee |
Vruchtensiroop/stroop |
nee |
nee |
HFCS (high fructose corn syrup) |
nee |
nee |
invertsuiker |
nee |
nee |
Diverse andere stropen zijn geen probleem, zoals glucosestroop. Deze worden meestal gemaakt uit zetmeel en bevatten geen fructose. Echter in sommige gevallen wordt stroop met enzymen behandeld om het zoeter te maken. Hierbij wordt glucose omgezet in fructose. Deze worden op het etiket vermeld als invertsuikerstroop. HFI patiënten dienen deze stropen beter te vermijden, tenzij de producent kan aangeven dat de stroop geen fructose bevat. Mensen met fructose-intolerantie kunnen deze stropen meestal goed verdragen.
Mensen met fructose-intolerantie verdragen meestal wel kleine doses suiker, honing of stroop, afhankelijk van de drempelwaarde van de gevoeligheid.
Tabel 2 : koolhydraten die fructose bevatten, waarbij de fructose in de dikke darm vrijkomt.
Koolhydraat |
Kan gebruikt worden bij |
|
|
HFI |
fructose intolerantie |
inuline |
nee |
nee |
fructo-oligosacchariden, oligofructose, raftilose |
nee |
nee |
raffinose-familie (bonen): raffinose, verbascose, stachyose |
?** |
nee |
lactulose |
nee |
nee |
* mensen met een fructose-intolerantie kunnen meestal lage doses van deze suikers verdragen.
** fructose uit deze suikers komt meestal niet vrij in de dunne darm en wordt dus niet opgenomen. Echter, een heel klein percentage raffinose kan opgenomen worden. Het is daarom toch aangeraden om deze suikers te vermijden.
Op sommige sites word ook aangeraden om ‘oligosacchariden' te vermijden. Hoewel fructo-oligosacchariden de meest gebruikte oligosacchariden zijn, zijn er ook ander typen in de handel. Xylo- en galacto-oligosacchariden zijn geen enkel probleem.
Tabel 3 : Niet-verteerbare koolhydraten (waartegen feitelijk iedereen intolerant is), waarvoor mensen met fructose-intolerantie meestal gevoeliger zijn dan gewone mensen.
Koolhydraat |
opmerkingen |
erythritol |
|
isomalt |
Kan niet gebruikt worden door HFI patiënten, omdat er sorbitol uit gemaakt kan worden. |
lactitol |
|
maltitol |
Kan niet gebruikt worden door HFI patiënten, omdat er sorbitol uit gemaakt kan worden. |
mannitol |
|
sorbitol |
Niet toegestaan bij HFI |
xylitol |
|
Tabel 4 : koolhydraten die geen fructose bevatten
Koolhydraat |
Samenstelling |
alginaat |
gemengd polysaccharide |
arabische gum |
gemengd polysaccharide |
carrageen |
gemengd polysaccharide |
cellulose |
bevat alleen glucose |
dextrine(s) / polydextrose, polyglucose |
bevat alleen glucose |
druivensuiker |
synoniem van glucose |
galactose |
|
gellaan gum |
gemengd polysaccharide |
glucosestroop |
bevat alleen glucose |
glycogeen |
bevat alleen glucose |
guar gum |
gemengd polysaccharide |
johannesbroodpitmeel |
gemengd polysaccharide |
lactose |
glucose en galactose |
maltodextrines |
bevat alleen glucose |
maltose |
bevat alleen glucose |
mannose |
|
pectine |
gemengd polysaccharide |
tragacanth gum |
gemengd polysaccharide |
trehalose |
bevat alleen glucose |
xanthaan gum |
gemengd polysaccharide |
zetmeel |
bevat alleen glucose |
De zoetstoffen aspartaam, acesulfaam K, sacharine, cyclamaat en thaumatine kunnen gewoon gebruikt worden door mensen met HFI of fructose-intolerantie.
De volgende E-nummers kunnen niet gebruikt worden door mensen met HFI. Voor fructose-intolerante mensen zijn ze geen probleem :
- E420 : sorbitol
- E473 en E474 : suiker esters
- E491-E495 : sorbitaan esters, hier kan sorbitol uit vrijkomen in de darm
- E953 : Isomalt
Dieet
Voor een goed dieet moeten zowel HFI als fructose-intolerante personen zich aan bovenstaande lijst met suikers houden.
Echter, zeer veel natuurproducten bevatten suiker, fructose of sorbitol. Deze staan uiteraard niet op het etiket vermeld. In ieder geval is het voor iedereen bij wie de diagnose fructose-intolerantie of HFI is gesteld, aan te raden om bij een diëtiste langs te gaan. Voor HFI patiënten, waarbij het dieet veel strikter is, is dit pure noodzaak.
De volgende vruchten bevatten veel sorbitol
- Aardbeien
- Abrikozen
- Appels
- Druiven en rozijnen
- Frambozen
- Kruisbessen
- Peren
- Perziken
- Pruimen
Meer informatie over HFI : http://www.bu.edu/aldolase/HFI/
Food-Info.net is an initiative of Wageningen University, The Netherlands