Skip Navigation
 

Over NoaSenna.nl

Op dit moment is Noa een dame van 9 jaar, die nog steeds goed moet oppassen of fructose en suikergebruik, maar af en toe best eens een stukje appel kan eten. Maar de rest van de dag goed opletten met verdere suikerinname.

 

Vlak voor de verjaardag van onze jongste dochter Noa kwamen we erachter dat ze Fructose Intolerantie/Malabsorptie heeft. Vanaf dat zij een maand of 7 was begon ze vooral 's nachts zeer slecht te slapen. Bijna elke nacht wakker vanaf een uur of 2 tot 4, half 5. Van alles geprobeerd om haar te laten slapen, maar niets hielp.

 

Door heel veel geluk en haar kinderarts zijn we er achter gekomen waarom ze zo slecht sliep. Ze kreeg vooral 's nachts last van o.a. het fruit wat ze overdag had gegeten. Waarschijnlijk zal ze overdag ook wel last hebben gehad, maar dan was er voldoende afleiding.

We zijn in overleg met de diëtiste begonnen fructose uit haar menu te schrappen. Ik kwam er al snel achter dat dit overal in zit, en dan vooral in de lekkere dingen: snoepjes, koekjes, toetjes, ijsjes etc.

Gelukkig kan je in de reformwinkel nog aardig wat vinden. In het begin kreeg ze ook bijna geen gewone suiker, omdat dit zich in je lichaam ook omzet in o.a. fructose. Maar gelukkig kan ze er nu beter tegen, ze is nu bijna 5 jaar en het gaat nu goed met haar. In het begin zijn we heel streng geweest in haar dieet, maar nu krijgt ze heel af en toe ook een klein stukje fruit. En zolang dat af en toe is gaat dat goed.

Ik heb namelijk op diverse sites (meest in de Duitstalige landen waar ze veel verder zijn) gelezen dat je iemand met de vorm die Noa heeft af en toe wat fruit kan geven om te zorgen dat het lichaam er een heel klein beetje aan went en wanneer ze het per ongeluk zou eten er niet te veel reactie is.

Gelukkig voor Noa want die is jammer genoeg gek op fruit, in de winter wanneer er weer manderijntjes zijn krijgt ze daar wel eens een stukje van.

Voor zoetmiddelen gebruik ik dextrose, rijstsiroop (via Frusano) en bv. maismoutstroop. Ik vind de rijstsiroop de minste bijsmaak hebben.

 

Maar ook vond ik het erg moeilijk informatie te vinden over dit onderwerp, de meeste info vond ik op het internet in de Duitstalige landen. Ik kwam er via een Nederlands forum wel achter dat ik niet de enige was die informatie hierover zocht.

 

Daarom wil ik graag de informatie die ik de afgelopen tijd verzameld heb over fructose intolerantie (niet HFI) delen met anderen.

Ik ben echter geen dietiste of medisch geschoold, deze informatie heb ik verzameld. Neem altijd contact op met een dietiste of arts. 

 

Maar bovenstaande is dus de reden van de wat aparte combinatie van een webwinkel met het hoofstuk Fructose Intolerantie.

 

Claudia Clowting